SL 6 Vattenriket: En udfordrende og smuk vandrerute gennem Skånes landskaber

Skåneleden SL 6 Vattenriket strækker sig over næsten 200 kilometer, og fører dig gennem et imponerende udvalg af landskaber fra de smukke kystlinjer ved Østersøen til tæt skov og store søer. Ruten er opdelt i flere etaper, der hver især byder på en unik oplevelse. Undervejs passerer du gennem UNESCO-beskyttede områder, små historiske byer og naturskønne strækninger. SL 6 er ideel for både erfarne vandrere og begyndere, da ruten er velafmærket, men stadig byder på masser af udfordringer og naturskønne belønninger.

Her er en detaljeret gennemgang af de enkelte etaper langs SL 6 Vattenriket:

1. Etape 1: Brösarp til Friseboda (17 km)

Ruten starter i Brösarp, hvor du har mulighed for at proviantere i den lokale ICA. Fra Brösarp går stien mod kysten og tager dig igennem åbne enge, løvskove og forbi flere naturreservater. Når du passerer Maglehem, har du en sidste mulighed for at fylde vand op fra en udendørs vandhane, da der ikke er flere vandposter på denne etape. Etapen slutter ved Friseboda, hvor der er et shelter tæt på stranden, toiletter og affaldsbeholdere.

2. Etape 2: Friseboda til Södra Äspet (16 km)

Her følger du kysten med smukke udsigter over Østersøen. Etapen går gennem fyrreskove og langs store klitter. Ved Södra Äspet er der et shelter i nærheden af stranden, og badepladsen Vantamansvägen har et toilet, hvor du også kan finde et vandpost. Shelteret er ikke markeret på Skåneledens hjemmeside, så vær opmærksom på skiltningen langs ruten.

3. Etape 3: Södra Äspet til Pallers-området i Åhus (12 km)

På denne korte etape følger du kysten mod Åhus, en historisk by kendt for sin produktion af Absolut Vodka. Åhus tilbyder både kulturelle og gastronomiske oplevelser, samt gode muligheder for proviantering. Her forlader ruten kysten og bevæger sig ind i landet mod Pallers-området. Husk at medbringe drikkevand, da der ingen vandposter er på ruten.

4. Etape 4: Pallers-området til Kristianstad (17 km)

Fra Pallers-området bevæger du dig væk fra kysten og gennem Rinkaby og Herkules naturreservat, inden du når Kristianstad. Byen, grundlagt af den danske konge Christian 4., er omgivet af det smukke biosfæreområde Vattenriket, som også er en del af SL 6’s navn. Kristianstad byder på historie, kultur og provianteringsmuligheder.

5. Etape 5: Kristianstad til Österslöv (24 km)

Denne længere etape går fra Kristianstad til Österslöv og fører dig gennem åbne landskaber og langs Råbelövssjön. Det meste af turen foregår på cykelstier, og i Österslöv finder du flere badepladser med toiletter. Ved børnehaven er der en vandpost, og et shelter ligger tæt på søen.

6. Etape 6a: Österslöv til Lerjevallen (18 km)

Et alternativ til den traditionelle rute er at fortsætte mod Lerjevallen, hvor du passerer gennem store skovområder og stille søer. Området er populært for friluftsaktiviteter som vandring og fiskeri. Ved Lerjevallen findes der to sheltere, og Arkelstorp på ruten tilbyder indkøbsmuligheder.

6. Etape 6b: Österslöv til Immeln (19 km)

Denne rute fører dig til Immeln, som er kendt for sine muligheder for kanosejlads og fiskeri. Der er et shelter i Immeln, men det er forbeholdt kanotister. Husk at tage vand med, da der kun er begrænsede muligheder for at finde drikkevand.

7. Etape 7: Immeln til Rodatorp (24 km)

På denne etape går du fra Immeln til Rodatorp gennem Sibbhult, der tidligere var centrum for stenindustrien. Her kan du handle ind, inden ruten fortsætter gennem øde skovområder mod Rodatorp, hvor et shelter med udsigt over søen venter. Husk at tage vandfilter med, da vandposter er sjældne på denne etape, gerne medbring kort og eller GPS da ruten er dårligt opmærket.

8. Etape 8: Rodatorp til Breanäs (7 km)

Den sidste etape på SL 6 fører dig fra Rodatorp til Breanäs gennem smukke skovområder og forbi små søer. Breanäs ligger ved den naturskønne Immeln-sø og er det perfekte sted at afslutte din vandring.

Praktiske Tips til SL 6 Vattenriket

  • Sheltere: Langs ruten er der adskillige sheltere, hvor du kan overnatte. Allemandsretten giver dig ret til at sove i naturen, men vær opmærksom på, at nogle sheltere er forbeholdt kanotister, og det er først til mølle.
  • Vand: Der er få vandposter langs ruten, så medbring rigeligt vand eller et filter som f.eks. Sawyer.
  • Mad: Planlæg dine indkøbsstop i byer som Åhus, Kristianstad og Sibbhult.

SL 6 Vattenriket er en fantastisk vandrerute, der giver dig mulighed for at opleve Skånes natur fra kyst til skov. Uanset om du tager hele ruten eller blot en enkelt etape, vil du få uforglemmelige oplevelser i et af Sveriges smukkeste naturområder.

Mathias Bjørn Mathias Bjørn